Monday, 24 November 2008

kisah semut

PERHATIAN: post kali ini hanya karutan semata. jangan baca kalau anda tak mahu membuang masa anda.


pada suatu pagi. semut-semut di 'busut kartika sari' bersiap-siap untuk ke sekolah. sepatutnya hari tu takde kelas. tapi, ketua kelas semut SMS semut merah kata ada kelas. semut pink sudah siap pagi tu dengan beg sekolah, semut hijau pun dah siap. yang belum siap, semut kuning. mereka bertiga selalu ke sekolah bersama-sama berjalan kaki atau menaiki kenderaan awam (kalau lambat) tapi macam selalu lambat je. so selalulah berkenderaan awam. eheh

semut pink memerhatikan semut hijau dengan kasut barunya. sakan betul semut hijau pada hari itu. :p

semut hijau: mana semut kuning?
semut pink: entah. kat atas bersiap lagi kot.
semut hijau: semut kuning!!! OoOoO semut kuning. cepatla weh!
semut pink: (sambil melihat jam tangan) hmm kita naik bas lah ari ni.

semut2 lain pun sedang bersiap. semut merah dan semut biru sibuk menyiapkan diri. semut merah dan semut biru selalu berbasikal bersama ke sekolah. so xkisah la.

semut hijau dan semut pink makin gelisah.

"kita dah lambat ni" kata semut hijau.

tiba-tiba...

semut kuning masih dengan pijama dan t-shirt turun dari biliknya,

"eh, korang nak pergi mana?"

semut hijau: weh, ko tak tahu ke kita ada kelas ari ni? pergi bersiap sekarang! tak payah mandi! semut pink, ko tak bagi tahu semut kuning ke?

semut pink: aku mana tahu die tak tahu. sebab dia dah bangun dari tadi lagi..

semut merah dan semut biru tergamam. sambil tergelak. adeih~

semut merah: macam mana semut kuning boleh tak tahu. bukan ke semalam time aku cakap pasal SMS tu depan dia. time kita makan sama-sama depan TV ni

semut2 lain : hmmm entah la (sambil berfikir)

pada masa yang sama. sepantas mungkin semut kuning bersiap. lalu semut-semut pun pergi ke kelas. nasib baik cikgu semut tak datang lagi.

sampai saja di kelas

klasmate semut semua perli semut kuning

"semut kuning, nak pergi mana ni?" (ayat semut kuning tadi)

rupanya semut merah dah bagitahu satu kelas tentang semut kuning. ape la semut merah ni

kesimpulannya:

  1. JARKOM (jaringan komunikasi) penting. bagitahu kepada semua. gunala Ym dan SMS. sebarkan kepada SEMUA kalau ada kelas.
  2. bangun awal
  3. malam tanya kawan-kawan ada kelas ke tak esok pagi
  4. better late than never
  5. sediakan payung sebelum hujan
  6. jadilah seperti semut merah sangat alert dengan bunyi serta perbualan yang hangat. tetapi haruslah berpada-pada. bukan curi dengar. tapi join the conversation.
  7. kasihan semut kuning. nasib baik dia xmarah semut-semut lain. salute u..cool saje..
***

My Japanese name is Tsukiyama Iemochi.
Take The Original Japanese Name Generator by Shu today!
Created with Rum and Monkey's Name Generator Generator.



*wekend yang banyak membuang masa*

20 komen disini:

semut kuning said...

weh. mmg sume org x bagitau aku la. aku x de time makan2 tu. naik atas awal kot. dan x igt lak berjumpe makan2 bersame2 semut merah dan semut2 lain lak. then, x tanya la, sbb si semut merah b4 tu ade kate x ade klas. tibe2 ade lak. beginilah nasib semut kuning. sampai kelas, semua rakan2 semut memerli. apekan daye. tp at the end x class jugak. semut kuning jugak betul! wat penat je >.<

semut seniman said...

kah kah kah semut kuning mmg sengal....yg tak tahan tu lepas korng sampai je ketua semut ckp kelas xde...tak ke bengong tahap kambeng tu...

Anonymous said...

:lol: kesian bangat sama semut kuning.Dhlah kecik,,xleh nk mrh semut lain.cam familiar je wtk semut kuning.
kpd semut kuning : bersabarlah anda.Inilah cobaan.
kpd semut2 lelain: jhtnya korg. Lain kali buat lagi ye..hehee..

semut kuning said...

isy. sape semut seniman ni. berani memperkotak katikkan semut kuning. ini semua salah ketua semut!!! x adil!!!!

semut ramping said...

x baik salahkan ketua semut.. semut kuning kene selalu alert.. hakhakhak :P salahkn semut hijau ngn semut pink sebab x bagitau betul2.. main agak2 je semut kuning dah tau ade kelas.. huhuhu :Pmut

moon tongue said...

eh... ni macam real life je?

i think i know semut kuning tu.

hmmmmmm.

lonely ant said...

hai...semua kawan2.emm... x betul patutnya-hai,semua semut2.sy ialah lonely ant.nice 2 met u all here:-).semut kuning,sy sokong kamu,ketua semut yg patut disalahkan.ketua semut harus melakukan kerjanya dgn lebh effektif dan bertanggunjawab.mari kita habisi ketua semut tu,keadilan harus ditegakkan utk semut kuning.hahahaha........

semut kuning said...

owh. mcm ni la ketua semut. selepas insiden belaku, x mahu mengaku bersalah pula. kes3. moon tongue tau ke sape semut kuning? hehe.

yay~ semut kuning ade penyokong! lonely ant~ ade juge yg mengasihani semut kuning. terima kasih. mari kite membelasahi ketua semut yg ramping!!!!

semut merah said...

ahhh....!!
aku sebagai semut merah mmg berbasikal tiap hari2..
tapi aku siap awal...
contohi lah aku..

tpi dlm kes2 ni...
semua pihak pon salah gak...
walopun begitu,semut kuning kne selalu alert..
kesimpulannye,semut merah mmg comel..=)

semut ramping yg tak bersalah said...

semut merah mmg memahami ketua semut.. (peace :p) semua semut2 kene alert.. kalu konfius msg ketua semut.. ketua semut single and available 24 hours.. hahaha :P

~*miss yana*~ said...

semut kuning: aku salute la ko..hebat! tenang dan bergaya..hahaha ape pon..ko mmg slalu lmbat menerima berita

semut ramping: haha sbg ketua semut. aku rasa ko kne bgtahu semua org la. kdg2 org termiss org. u know la..things happen

semut seniman: ni kisah semut, bukan kambing

semut merah: adakah ko ade hubungan ngan semut ramping? baking nmpak!

semut sunyi@lonely ant: kamu ini sungguh baik terhadap semut kuning. ayat juga bombastik!

mont tongue: real life? may be..hmm hmm

queen of sem0t^^ said...

hukhuk..
ini adlh kisah sbnr tp bkn nme sbnr..
kpd semut kuning..
mandi la awl pgi..
jgn x mndi smpai ptg..ahaha

pesanan ikhlas,
queen of semuts busut kartika sari^^

aNTz^^ said...

weEee..
semut kuning!!!!!
ok,anyo!

semut seniman said...

hmmmm name2 ni semut merah selalu awal?! tipu mmg yg teramat besar....
yg psl kambing tu baik kambing dari cipan....kerana cipan akan makan kami seekor2, dlm perut cipan tu sure tak best....

semut pink said...

sape queen of semut?

kakiku semut-semutan said...

salam buat semut2 sekalian..

aku kasihankan si semut kuning..
sampai ke harini dia masih dimalukan..(bertabahlah)
tp dia tabah dong!
tp kan.. si semut kuning kini sering mendapat perhatian..(hebat2!)
aku rase segala JARKOM yg ada die yg pertama tau.
sebab si semut ramping asik mention name die je...
semut2 lain pon begitu..
tiba2 populariti die makin melonjak naik menglahkan semut2 lain terutama semut MERAH..(aku harap ko xmaki aku laju2 wahai semut Merah.aku cuma bercanda)
semut kuning...kita tetap bulaaaan
yeah!
kitakan group bulan(nama diolah agar mengelirukan mangsa)

p/s : lonely ants --> jgn kelirukan teman2 aku dgn ayat kamo yg kononya bombastik.

fatin surayya said...

aku mcm tak fhm tp yg aku tau, mangsa dlm story ni is semut kuning. mcm real life drama je yana? hehehe

~*miss yana*~ said...

to fatin: something like thatla..hehe tak nak reveal watak sebenar..

semut kuning said...

hahaha. kumpulan bulannn mmg hebat. baguslah kerana anda mengasihani saya. kite tetap team bulaaaannnn!

owh, iya kah tahap populariti saya sudah melonjak naik. rupa2nye insiden ini agak membantu kepadeku. hahaha.


aku pon semakin musykil. siapakah lonely ant. ternyata die mengaburi mata kite sume ngan ayat bombastik nye. kes3.

kakiku semut-semutan said...

bukankah ayat aku lebih dramatis?
cis lonely ant..
siapekah anda..
keh3