Thursday, 21 August 2008

..no title..

assalamualaikum wbt

status: skema
mood: biasa jer
health: alhamdulillah sihat

pada 18 ogos yang lalu aku ke program di serdang. aku ke sana dengan komuter. rasanya tak perlulah aku bercerita tentang tentatif program di sana..overall best..tu je la..huhuhu(nampak cam tak menarik) tapi sebenarnye best..dapat green light dari mak dan ayah.. tu yang paling penting..

pada hari rabu program berakhir. semasa peserta dari Jepun membentangkan negara mereka..emak call..katanya semua sedang menunggu aku..balik kampung di Kulim..

aku pun terus bersalaman engan muslimah lain minta izin untuk pulang. aku pun bergegas ke komuter berdekatan (jalan kaki jer k..kalut gak..sebab dah janji akan balik kampung lepas program..kalau tak isnin lagi dah balik..semua sebab aku)

aku risau gak silap platform sebab terasa lain macam jer..tp aku yakin dah betul..untuk sedapkan hati..aku msg ekin..sebab aku ejek die silap naik LRT ari tu..mana tau dia xredha kat aku ke..hehehe..

komuter sesak gel orang..adeih..aku memang tak tahan..macam sardin..aku confirmlah kena berdiri..sibbaik beg baju takdelah besar mana..kalau tak..memang payah aku nak bergerak..dalam sesak2 dengan manusia..aku tengok-tengok juga kiri kanan.jaga beg dan fon..aware..dari serdang aku berdiri sampai ke kl central..yang aku the very tak tahan the most bila aku kena berhimpit dengan laki gak..boleh tak berdiri jauh sikit?? pastu tetiba sorang girl berdiri sebelah aku senyum..aku pun balas la dengan mesra (yoyo je hyperbola..kawan aku kata senyuman aku selalu nampak cam plastik)

sabar..sabar..


girl tadi tanya "nak turun kat mana?"
aku jawab la"kl central..nk turun mana?"
girl tadi jawab balik "mid"

ade gak yang ramah ngan aku time sesak2 cenggini..rasa selamat sikit..hmm aku rasa die ni nk pi dating sebab sambil2 tu bace2 msg smbil senyum..hmm tataw a kan..aish xbaik ah aku nih suuzzon!! astaghfirullah..

dari kl central..aku ambil LRT nak balik rumah..sesak gak LRT..but rezeki aku dalam kebanyakan orang..tetiba ada kerusi kosong..aku pun duduk la..ngantuk pulak..sambil-sambil baca buku 'akrab dengan Tuhan' aku tetiba terlena.(dalam LRT pun jadi)

tetiba aku tersentak bunyi operator LRT 'stesen berikutnya taman melati..taman melati.. "huh dah nk dekat stesen kat rumah aku..."tetiba aku pun tertidur lagi...pastu LRT berhenti aku ingat dah sampai stesen ptutt gelabah angkut beg baju..terus turun..

call ayah.."ayah, yana dah sampai ni...ehh jap..apesal lain macam je stesen ni...laaa yana salah turunlah...call u back..bye.."

aiseyh!! confident jerk..siapa suruh tidoq kak! aku pun naik la balik..dah la nak cepat..jadi lambat lak

masa kat kl central aku pun beli twister kat kfc..sebab aku tau..confirm tak ada food kat rumah..sebab semua nak bersiap balik kampung dah..aku makan atas teksi..driver tu pon ramah gak..huehehe apehal asek terjumpa orang ramah je nih..layann~

cab driver: nak gi mana?
aku: ptuut ptutt (alamat tidak boleh disiarkan di blog atas sebab-sebab peribadi)
cab driver: oo yang dekat dengan KWSP?
aku: ye betul pakcik (walaupun sound agak skima..tapi memang aku selalu jawab camni..bear with me ppl)
cab driver: pagi tadi LRT rosak..ramai berebut naik teksi..pagi tadi teksi pulak sikit..
aku: yeke? jarang LRT rosak..mesti susah orang nak pergi kerja pagi2..(eheh bajet ramah gak walaupun hambar)
cab driver: dari mana?
aku: dari serdang
cab driver: belajar sana ka?
aku takdelah..ade program kat sana
cab driver: belajar kat mana
aku: kat indonesia
cab driver: apesal jauh sangat..dulu skolah mana?
aku: sekolah dekat cheras..sekolah sains depan tasik
cab driver: ooo skolah sc ptut
aku: ehh pakcik tau? orang selalu confuse sekolha tu dengan kuala selangor
cab driver: anak sedara pakcik sekolah sana tahun bla bla bla

pakcik cab menceritakan kejayaan anak sedaranya yang merupakan bekas senior aku..amik medic suma

tak sangka aku boleh layan pakcik nih bercerita..sampai spm dan suma..adeih..melebih-lebih pulak..

aku terlupa yang ayah pesan suruh call immediately lepas naik cab (sebab ayah seorang perisau..)

aku pun cepat-cepat call ayah..kata ayah aku kena tunggu depan gate sebab diorang tak balik lagi..ook fine

aku tunggu punya tunggu kat tempat duduk tepi gate depan rumah..bawah pohon jambu yang rendang (pergh ayat)

aku pun apa lagi..terlentok la..penat seyh..ngantuk tak hilang lagi..

tetiba..

boleh pulak burung atas pokok melepaskan bahan buangan kat atas aku!!! tapikan..aku tadekla melenting..aku amik daun kering..buang..bila la depa ni nak balik nih...panas gak tengah hari ini..

aku tertidur lagi...

tetiba dahan pulak jatuh...aish...aku pun berdiri la..xmo duduk bawah pokok lagi...burung nih macam xpuas hati dengan aku jer..

mereka sampai..aku solat zohor..bersiap untuk bertolak..oo lupe nak gitau..diorang keluar beli buah tangan nak bagi tok.. ;)

but ape pon..aku rasa puas hati sebab dapat pergi program..dapat juga balik kampung..jumpa tok yang dirindui..

aku rase..kejadian hari ini..macam berpunca dari..bila aku tertidur..aku pun tak tahu ape yang nak di conclude kan..adakah aku tak patut tidur..apa pendapat anda?

2 komen disini:

nur_amalina said...

hmm ko ni yana ade je mendenye. bole plak tertido di mane2 je... hehe tu la ko suke tido tu pasal la ade je prob nye. ape2 pun yg penting ko ati2 la kat mane pun ko pegi ek~

~*miss yana*~ said...

aku penat sgt kot tu yg tertido..but sebenarnye ak bukan suke tido dimana2 la..cuma pd hari tersebut aku teramat penat..ak igt bile bc buku bole distract ngantuk ttbe aku terlena tnpa sedar..huhu..

btw makasih...insyaALLAH aku akn lebih berhati-hati dikemudian hari.cutiku dah nk habis.. :( and yay!