Thursday, 30 October 2008

syukur

kesusahan dan kepertitn hidupmengajar kita erti dewasamemberi peluang untuk kita berbaktipada Tuhan yg sering kita lupasesungguhnya, nilai kegagalan lebih berharga dari kejayaan
macam mana perasaan serta apa yang aku fikirkan masa kali pertama jejakkan kaki di tanah bandung ini..

time kali pertama aku bertolak dari malaysia seorang diri..tak kenal sesiapa..tapi sampai saja di bandung..ada seorang laki nih pegang kadbod ada nama aku.
so pergila kat dia..rupanya die ni pemandu yang akan bawakan aku ke tempat tinggal aku..kalau ikutkan keparanoidan serta kecontiousan aku time tu..memang tak naik pun..sebab..ade ke..kalau tetiba orang tu bawak lari..colek ke..aku ada beberapa juta dalam tangan nih..jutawan beb..huehe

bila difikirkan semula..setiap keputusan dan langkah yang di ambil pasti perlu keberanian dan mempertaruhkan keselamatan diri juga..dulu teringat dengan kata-orang tentang kes-kes jenayah kat sini dan sebagainya..mana la aku tak cuak..tempat orang pulak tu..first time tu tak berapa faham bahasa sini..

but anyway, bukan itu pointnya..memula sampai..aku lihat macam mana cara hidup orang disini buat aku rasa..betapa..tanah air sendiri lebih baik! masa kereta berhenti di lampu trafik..tetiba ade beberapa orang main gitar kat tepi tingkap kereta, jual kerepek dan pelbagai..wargh!
tipu sana sini. kena bayar itu ini..bribe sana sini..benci!

sampah..udara..jangan cakap ar..

tapi dah lebih setahun tinggal disini..aku terfikir lagi..bila kita banding beza dengan negara sendiri, pastilah kita akan menjadi megah dengan negara sendiri.

tapi!

aku rasa, aku tak patut fikir macam tu..tak ke menjadikan ak sebagai seorang yang takabbur..
ek eleh..macam baik sangat! but memang memula..aku merungut sana sini, tak puas hati itu ini..sistem itu ini..hmm

sepatutnya, aku perlu tingkatkan rasa syukur..belajar hidup lebih susah..
bukan depa nak sangat jadi cenggini. (ni sebab ramai pengamen)
lagi satu, belajar deal dengan keadaan dan orang-orang sini..jangan mudah percaya kepada orang, dan..mesti berani!

balik Malaysia..satu hari, aku ke kedai buku Kamal depan hospital KL..tunggu cab depan kedai..kebetulannya ada sebuah bas..

tetiba..

pemandu sesedap rasa buang sampah makanan yang dia makan kat tengah jalan..aku pandang dengan terkejut...dalam hati..ek eleh..sama macam kat Jatinangor!!!
driver tu tersedar aku pandang dia buang..senyum2 kambing lak..ingat aku nk senyum support tindakan keji dia tu ke? belah la...

kesimpulannya..janganla bangga sangat dengan nikmat yang kita ada..kalau, sikap sendiri sama macam orang mentaliti kelas keempat.. sekian..

0 komen disini: