Wednesday, 25 February 2009

doa

saya tiada idea untuk menulis
saya juga ada banyak kerja perlu disiapkan
saya tak suka kerja last minit tapi saya selalu buat
saya tak suka diberi tugas last minit
saya boleh stress kerananya

saya suka semua berada dalam perancangan
sempurna
saya suka semua perkara terkawal
saya tidak suka apa yang di plan
terganggu

semalam saya stress
tiba-tiba saya diberi kerja last minit
untuk persatuan [bukan nama sebenar]
sejam setengah di taip, di print dihantar
kelas lagi 3 jam
printer saya rosak
saya perlu ke cc
maklumat untuk ditaip juga belum diterima

saya mahu study sebelum ke kelas
maknanya tidak sempat
saya mahu menangis
kerana saya sudah plan apa yang saya mahu buat
saya rasa terganggu
mungkin ini adalah sifat semulajadi yang menangis bila tertekan
bukan!
ini bila emosi tidak stabil saja
bila terlampau banyak perkara menekan
hadir dalam satu masa

lalu saya berdoa
ujian apakah ini.

tiba-tiba ketua mesej saya tidak perlu buat tugasan itu
kelas pula batal

doa boleh dimakbulkan sekelip mata bukan?

saya tidak tertekan lagi

pengajarannya:
perkara ini melatih kamu untuk lebih bersedia
menghadapi apa jua masalah di saat genting atau pun tidak
cepat-cepatlah berdoa bila dalam kesusahan
ape pun, kita merancang, Allah yang tentukan.


lepas ini, kamu, sila jangan cepat stress. cuba fikir nanti2
ini baru sikit.
jangan manja sangat ok.

3 komen disini:

duha said...

ye2..jgn manje sgt..pasni nak cube tak wat kje last minit..tapi bolehkah??

amat payah susah adventerous agak mustahil dan sebagainya..namun kite perlu berusaha kan??

lalla~ insyaAllah..

p/s:saya pn ske ketersusunan tapi macam tak pernah tersusun je saya nih '-_- hu~

SangMentari said...

Manusia merancang. Tuhan menentukan.

Selagi kita bernafas atas pinjamannya, doa adalah senjata kita. Terima kasih atas peringatan.

BaLQis said...

my mom selalu ckp, whatever u do, do with all ur heart..
automatic, ur heart will be strong..=)