Thursday, 9 April 2009

cantik 1


Dia sangat bersih, wajahnya berseri-seri,
bagus perawakannya, tidak merasa berat kerana gemuk,
tidak bisa dicela kerana kepalanya kecil, elok dan tampan,
di matanya ada warna hitam, bulu matanya panjang,
lehernya jenjang, matanya jelita, memakai celak mata,
alisnya tipis, memanjang dan bersambung,
rambutnya hitam,
jika diam dia tampak berwibawa,
jika berbicara dia tampak menarik,
dia adalah orang yang paling elok dan menawan jika
dilihat dari kejauhan, tampan dan manis setelah mendekat..

-ummu Ma'bad Al Khuza'iyyah, tentang Rasulullah-

pernah dengar tentang lelaki pesolek? istilahnya metroseksual. ini sudah menjadi satu trend di mana lelaki keluar masuk salon seangkatan dengan wanita. bukanlah. tak semestinya. maksudnya lelaki yang menjaga penampilan semua sudut. ah, pandai-pandailah define sendiri.

kata-kata dalam pidato hitler "deutsche uber Alles!" [Bangsa jerman di atas segala bangsa] istilah uber di ambil dari sini yang bermaksud di atas atau superior. jadi dari situ, perkataan uberseksual terbentuk. "lelaki uberseksual adalah lelaki yang menggunakan aspek positif maskuliniti seperti kepercayaan diri, kepimpinan, dan kepedulian terhadap orang lain dalam kehidupannya. mereka ini sangat peduli pada nilai dan prinsip hidup. mereka lebih memilih untuk memperkaya ilmu dan wawasannya di waktu-waktu kosong yang dia miliki" kata Salzman.

tapi lelaki uberseksual bukannya tidak menarik penampilannya. mereka menarik dan uniknya secara natural. seperti apa pun pakaian yang dikenakan pun sesuai. tampil dimana pun elegen, ketika berbicara semua orang ingin dengarkan. ketika diam, semua menunggu komentarnya.

terkadang kita akan mudah senang dengan dengan seseorang yang bukan pada fizikal tapi pada perwatanannya.

apakah rahsianya?

bersambung..

p/s: hari ini call mak setelah 2 hari line XL sibuk tak boleh call. ciskek punya XL. saya tahu mak dah rindu sebab mak mesej tanya khabar. :)

p/s2: karnival sukan dah nak dekat. berdebar sangat. lagi-lagi merentas desa. ya Allah permudahkanlah kami. Balqis, harapnya hasil titik peluh kamu berhasil!

p/s3: banyak buku masih dalam list pending. cepatlah semua ini berlalu. nak habiskan semua. terasa kering ilham.

p/s4: hari ini dan esok indonesia cuti mengundi.

6 komen disini:

BaLQis said...

ok ape laki metroseksual..
tp kalu die berdandan l lama drpd aku, jenuh gak..hahahaha

nway, harap titik peluh kite berhasil~

~*puding caramel*~ said...

tak abes lagi bukan mainpoint pasal laki pun..kan bersambung tu.
act kan..laki metrosexual mmg selalu menarik..uhuk~

balqis aku rasa mcm suma ko buat dengan bersungguh2...~~~~

BaLQis said...

bersungguh la..dh tanggungjwb..hihi
thx sbb tolong gak~
nnt kite tgk ape hasilnya k..=)

~*puding caramel*~ said...

kau memang hebat!!!
terima kasih sebab bagi tunjuk ajar~

BalQis said...

Owh, ini rupanya awal topik ini, sekarang sudah faham, tapi perlu tunggu juga sambungannya...

p/s: Topik yang menarik kamu bawa nih. Saya belum eprnah ebrjumpa lelkai yang meteroseksual.

~*puding caramel*~ said...

balqis: huhu. sengaja buat bersambung. sebab nanti nampak terlampau panjang, tak terbaca. sia-sia saja topik apa pun yang di bawa dan cuba di bangkit.

p/s: saya pernah. penjagaan penampilannya lebih baik dan lebih hebat dari saya yang perempuan. wuwu~