Friday, 6 November 2009

terasa nak sangat pergi tempat macam dalam gambar ini

sunflower. ceria. sangat-suka.

zikir menjadi keperibadiannya

dunia ini menjadi syurga sebelum syurga yg sebenarnya

bumi,
menjadi masjid baginya

rumah,
menjadi musolla baginya

tempat ia berpijak,
hamparan sejadah baginya

kalau ia berbicara,
bicaranya dakwah

kalau ia berdiam,
diamnya zikir

nafasnya,
sepenting mengucap tasbih

matanya,
penuh rahmat Allah..penuh kasih sayang

fikirannya,
baik sangka dan optimistik

hatinya,
diam-diam berdoa

tangannya,
ikhlas bersedekah

kakinya,
berjihad di jalan Allah..ia tidak mahu melangkah sia-sia

kekuatannya,
silaturrahim

makananya,
majlis ilmu Allah…hidangan yg terlazat

kesibukkannya,
memperbaiki diri..tiada masa mencari kesalahan org lain

saya ambil ini dari sini

sebenarnya dah malu juga sejak dua menjak ini lebih banyak mengutamakan perkara yang entah apa-apa. tapi kan tapi. bagus juga ada refleksi diri. bila dah kena ketuk baru nak tersedar. malunya. malu dengan diri sendiri. malu dengan Allah.

makanya nak buat tulisan kecil mengekspresikan perasaan. nampak tak tulisan ni?
nampak? oh okay, bagi menebus perasaan ini. saya nak cakap tentang ibadah sunat. cakap saja. tapi harap-harap boleh amalkan. tak kisahlah apa pun yang kita lakukan, kalau sebut nama Allah dah dapat pahala. teringat pun dapat pahala. best kan? apa-apa pun yang kita buat atas nama Allah dah jadi satu ibadah. dulu-dulu selalu ingat kalau beribadah maknanya sembahyang atau puasa atau pergi masjid. atau pergi haji.

ibadah sunat selain dari solat sunat atau puasa atau apa saja yang sunat. macam kehidupan harian. kadang-kadang terlupa masa tadika dulu ada belajar doa masuk toilet, keluar toilet, tengok cermin dan sebagainya. tapi selalu terlupa nak baca doa bila dah besar. padahal senang sangat. cakap alhamdulillah lepas makan atau bersin. tak pun berzikir masa nak pergi kelas. selawat dan baca doa sebelum tidur. tak susah pun kan?

teringat pula masa dulu banyak tadika sebab start sekolah umur 3 setengah tahun. tapi yang paling ingat masa 5 tahun tadika islam lepas itu belajar semua doa dan amalan tetiba 6 tahun tukar tadika disney yang pakai skirt itu. dah terlupa doa makan dengan alif ba ta. tak pasal-pasal ayah kena ajar balik. haha. ehh liyana jangan terpesong.. jangan terpesong..ok kembali kepada topik utama.

jadinya, cubalah kumpul-kumpul setiap hari ibadah sunat. lama-lama jadi bukit kan. dan terjadi habit. ameen. simple reminder untuk diri sendiri. terjangkit kepada orang lain, bagus juga :)

lepas ini kena sibukkan diri baiki diri. taknak bila iman down, lebih down dari masa belum 'faham'. perlu bina semula tangga-tangga dan batu bata. maka, istiqamah..istiqamah.. tetiba tersentuh sebab cakap ini kepada diri sendiri. nak ternangis pula. haih. susah betul orang lembut hati ini.

mulakan dari sekarang! tambahkan sikit persikit senarai sunat dalam mutabaah ibadah.

p/s: ada report lagi nak kena buat ni. exam minggu depan. wee~ bersusah susah dahulu bersenang-senang kemudian.

8 komen disini:

hatim a.r said...

jangan lah asek nangis je kak oi haha.kate dh kurang cuak,kurang cuak mesti diiringi kurang nanges hihi

~*puding caramel*~ said...

ala hatim. ini kan refleksi diri. ko jugak suro aku nangis ari tu. ko suke sound aku camni dari sekolah dulu. xberubah2 jugak

yela2..kurang cuak, dah kurang nangis.. ;P

hanafijaafar said...

kenapa ada orang tanam bunga matahari byk2?

~*puding caramel*~ said...

sebab dia nak jual kuaci ;P

Balqis Riza said...

aku nk g pavi..waaaaaaaaa

*tbe2 je*

~*puding caramel*~ said...

sebenarnye kan,..aku tak pernah pegi pavi. time square pun mase f5. masa jiwa muda2 dulu.

Balqis Riza said...

jom g ngn aku..

~*puding caramel*~ said...

kapan dong. kita kan lagi di jatinangor