Wednesday, 6 August 2008

agar bidadari cmburu padamu


assalamualaikum wbt...
ni ha satu buku yang aku beli ketika di islamic bookfair kat bandung...pergi ngan cik teah...best gak la buku ni...lama gak aku ambil masa nk bace nih..abis kan satu persatu buku yang aku beli dengan rakus di bookfair bandung tu...

tajuk die "agar bidadari cemburu padamu"

basically isi kandungan buku ni dia bagi tips2 cemana nak jadi seorang wanita muslimah sejati (haih bila la aku nak jadi camni) pastu disertakan dengan contoh2 muslimah zaman Rasulullah..well aku kagum gak la cemana Rasulullah melayan wanita tyme tu...

die bagikan memula cemana sifat2 bidadari then compare ngan wanita solehah..sebenarnye sorang wanita solehah ni boleh jadi bidadari..then ade la juga dia bagi cemana nak jadi sorang yang solehah daripada sorang yang single..then dah berdua pastu jadi ibu..itu bab last..banyak gak hadith yang die sertakan...yang aku paling suka ialah bab di kelas-kelas cinta..ehh janganla salah faham cinta apa..for the very 1st level..of course lah cinta Allah...2nd 3rd sampaila 5th..kalau nak tau lebih lanjut..bole lah pinjam buku ni kat saya...xpon boleh la beli sendiri...banyak gak tulisan2 penulis indonesia cmni dah dialih bahasa kepada bahasa malaysia..aku nampak kat bookfair kat PWTC..actually buku2 pembangun jiwa camni bagus gak la..saje je..amik teladan...aku ni kalau dulu suke la gak bace novel2 cntan cintun..skang variasikan la buku..kalo boleh pilih la buku2 yang boleh bagi kebaikan...kan2..xmo da la koya(bahasa mak aku) memanjang kan..

yang menariknya..contoh2 yang dia bagi boleh jadikan teladan..aku beli buku ni sebab Teah kata feymes..penulis ni pernah bagi ceramah kat bandung..(tapi aku xdapat pegi sebab kena bertugas sorang pen'deco' hiasan dewan di hotel malson pine bandung) rugi weh...sebab memang best diorang kata..tapek la..len kali kalau ade lagi..kofirm ehh insyaALLAH aku akn pergi...

tentang buku ini:
Judul : Agar Bidadari Cemburu Padamu
Penulis : Salim A. Fillah
Penerbit : Pro-U Media
Cetakan : Keenam 2006
Halaman : 252 +XVI
Harga : RM 23.80 (Harga Asal RM 28, diskaun 15%)

Sinopsis

Buku ini hadir untuk wanita yang ingin menghadirkan atmosfer surga dalam setiap hirup nafasnya. Yang muda maupun yang telah kaya pengalaman hidup. Yang sudah mendampingi dan didampingi, juga yang sedang menanti. Agar bidadari cemburu padamu.
Lalu para lelaki? Seharusnya mereka juga tahu bagaimana memeperlakukan wanita dengan keadilan syari’at Allah. Menjaga tanpa mengekang, menghormati kebebasan namun tetap melindungi, serta memberikan rasa aman. Ia menjadikan rusuk kiri. Dekat ke tangan untuk dilindungi, dekat ke hati untuk dicintai. Nah, buku ini insya Allah membantu kita, memahami ‘sang kawan perjalanan’.
Ada kata yang merangkum kesetaraan, prhatian, dan cinta!
Laki-laki dan perempuan.
Saling mengenal, saling memahami, saling Bantu, bergandeng tangan (ups!) saling menanggung, dan cekatan mendahulukan.
Serasi….!
Lalu?
Harusnya kau tahu.
Bidadari bisa cemburu.
Itu tantangan.
Untuk mendekatkan sumbu potensi diri dengan nyala suci ruh keshalihan.
Agar bidadari cemburu padamu?
Bukan dengan tebar pesona fisik tentu. Karena pasti muke’ lu jauh, he he he… Tak jua dengan memenjara diri antara dapur, kelambu, dan sumur; Karena Allah dan Rasul tak pernah bermaksud begitu.

lagi satu buku yang best aku rasa "kerana cantik aku memilihmu" takde gambar untuk display buku(maybe buku ni masih baru lagi..aku pon tak reti nak guna scanner..maka anda suma bayangkanla..)dia kaler pink..pastu dia ade tulis tajuk besar2..pastu ade tulisan kecik..die tulis "tips untuk menjadi isteri solehah' siyes aku xnmpk tulisan kecik tu..aku beli sebab ingatkan tips nak jadi cantik ke ape ke..i mean cantik budi pekerti a..bukan cantik rupa paras ea..

buku ni detail gak..die cte terperinci dari sorang wanita dari gadis..sampai die disunting jadi isteri and cemana jadi isteri solehah and ibu mithali..aku bace ni pon niat as ambil ilmu je la kan..pastu aku pon da bg pinjam buku tu kat mak ngan amalina sahabatku di india..yeah...nipis je buku ni..tulisan pon besar..so kejap je la nak habis kan...tyme2 tunggu bas ke..tyme tunggu giliran bayar bil ke..tyme free2 boleh la bace..atas LRT pon boleh..

nasihat2 yang baik dari 2 buku ni..meningkat semngat untuk aku melalui hari2 kepada lebih baik..berubah sikit demi sikit untuk jadi sorang yg solehah..hmm insyaALLAH..ameen

5 komen disini:

~$#ef@# =)~ said...

liyana..
huhu bgs ko ni..huhu ak kdg2 brsyukur dpt u ni..alhamdulillah r..wpun ak xbez kt cni..tp ak dpt r gk pngisian sdkt sbyk..salu join crmh..wpun kdg2 kna pkse tp pas dnga 2 ak praktikkan kt idop ak..ak salu p kolo ustzh norbaya dtg..ak ske gle die..uia ni salu jmput ustzh norbaya..huhu~nsb bek ak kwn ngn geng yg agk huha jgk tp dorg ni pndai bhgi hal dunie n akhrt..hoho ak pn ske bc novel psl ukhrawi ni..rumet ak yg aja..byk gk r koleksi ak dah..dolu ak nk abes 1 novel pergh! lme gle..tp now ni ak dh smkin hbt..proud of me..hehe~ eh hr 2 ak p bukfair kat pwtc gak..cr bku2 cm seangktn ngn 2 jgk..npe ko xckp nk p..kolo x kte bley plan p sm..

~*miss yana*~ said...

ak pi tu pon accidently...aku lalu nk pi d mall..ttbe tnmpk..tu a yg singgah tu...

luppy said...

kalau boley nk tau gak spe penulis2 novel indon yg suke karang novel pembangun jiwa selain habiburahman el shirazy..

kalau kt mesia, minat gaya penulisan fatimah syarha ngn faisal tehrani..

kt indon, spe ag ek??

nur_amalina said...

yana mengapakah nama ku disebutkan? malu la aku huhu
hmm tak pe same2 la kite meniba ilmu dunie n akhirat yer =)

~*miss yana*~ said...

dr luppy...sy ade bc satu tulisan Taufiqurrahman al-Azizy tajuk syahadat cinta..tgh baca..xabis lagi..basically rsnya kang abik(habiburahman el shirazy)
tulis lg best a kot..klu kang abik ni saya bc dlm mihrab cinta,ayat2 cinta,lg satu tjk xigt..tp ade cleopatra.. XD..erm cte syahadat cnta ni insyaALLAH klu da abs saya akn tulis bedah buku kat blog (klu da abes bace n smpat tulis sblum sem baru start)fatimah syarha best gak...yg lawak sy suke rnysa (cte RADHA)

amalina,xpe la ak xckp pon nme pnuh ko..lgpon ak ade 3 kawan nm sama cm ko..no worriezs... :D