Saturday, 23 August 2008

pudarnya pesona cleopatra


buku ini tulisan kang abik..
endingnya sangatlah menyedihkan

kisah pasal sorang laki lulusan uni mesir..die memang adore wanita mesir and kalau boleh nak beristerikan wanita mesir..but then ibunya menjodohkan dia dengan wanita indonesia nama raihana..mengikut buku ni..raihana ni memang dah lengkap ciri-ciri gadis idaman da..tapi disebabkan laki ni buta(bukan buta mata..tapi buta hati)..dia pun memang tak boleh nak jatuh cinta pada isterinya yang sangat baik dan sangat bersabar..laki ni sangat hambar..hati die dah tertutup dengan semua perempuan kecuali perempuan mesir saja...

dalam cerita ni..die ceritakanlah macam mana raihana melayan suaminya dengan sabar..time laki ni sakit..die jaga..makan minum pun terjaga...

yang sedihnya..part last..xmo la cerita..nanti spoil..anda semua bacala sendiri.. :)

apa yang aku dapat dari cerita ini..
  • janganlah terlalu mendambakan kesempurnaan... bak satu quote : we came to the world not to find someone perfect to love, but to learn how to love imperfect person perfectly.
  • bersyukurlah dengan apa yang ada
  • redha la dengan taqdir Allah..jodoh pertemuan di tangan Allah.. mana tau ape yang Allah tentukan adalah yang terbaik buat kita haish..
  • bersabar..walau camana pon sorang suami tu..isteri die sangat la sabar..sabar..sabar..dan sabar...
  • then hargailah sesuatu yang ada di depan mata..bila dah tiada baru la kita sedar betapa pentingnya sesuatu yang kita dah abaikan tu..menyesal di kemudian hari tiada gunanya..
  • janganla asek nak cari kekurangan orang lain
  • jadilah seorang perempuan yang sabar dan baik serta lengkap ciri-ciri wanita idaman walaupun tidak secun atau secantik wanita mesir..yang penting, hati baik..ngehehe
Pudarnya Pesona Cleopatra
Penulis : Habiburrahman El-Shirazy
Penerbit : Ar Risalah
ISBN : 983-2672-46-5
Harga : RM 11.90

Sinopsis

Tak terasa airmataku mengalir, dadaku sebak kerana rasa terharu yang teramat sangat. Tangisanku mulai gugur dalam isak tangisanku, semua kebaikan Raihana yang selama ini mulai terbayang di benak fikiran
ku. Wajahnya yang teduh bagaikan baby face, pengorbanan serta pengabdiannya yang tiada putusnya, dengan suaranya yang lembut, tangisannya yang mengalirkan perasaan haru dan cinta. Benar cinta itu datang dalam keharuan yang aku rasakan. Di saat keharuan yang aku rasai, ada hawa sejuk yang turun dari langit dan menusuk masuk dalam jiwaku. Pada ketika itu, pesona terhadap kecantikan Cleopatra mulai pudar...

Segera ku kejar waktu untuk membuktikan cintaku pada Raihana. Membuktikan rinduku yang tiba-tiba memenuhi set iap rongga dada ini. Air mat aku berderai-derai ku pecut laju kenderaan ku dengan diringi deraian air mata yang tiada hentinya membasahi setiap perjalanan ku pada saat itu aku tak peduli lagi, aku ingin segera sampai dan meluahkan semua rasa cinta ini padanya yang berhati mulia. Begitu sampai di halaman rumah mertua, tangisan ku sudah tidak dapat ditahan lagi. Ku tahan jua sambil menarik nafas panjang dan mengusap air mata yang gugur. Melihat kedatangan ku ibu mertua serta merta memelukku dan menangis terisak-isak. Aku jadi hairan dan ikut sama menangis.

"Mana Raihana bu?"

Ibu mertua hanya menangis dan terus menangis. Aku terus bertanya apa sebenarnya yang terjadi.

"Isterimu, Raihana dan anakmu yang dalam kandungannya!"
"Ada apa dengan dia!"

3 komen disini:

luppy said...

buku ni pon dah lama keluar..

tp nk bgtau..
mmg best buku ni..stuju ngn dr yana
tp syg..nipis sgt
cerpen jer..bkn novel pon..huhu
tp ttp best..!!
kang abik mmg terer bab2 menulis ni..
sumer citer dia best..
tp kan..wpaun setting citer kang abik ni byk kt mesir..xpenah plak jmpe org yg beliau mentionkan tu..;p

nisa' said...

erm cm sdey je bku ni... lg2 aku de probs psl perfek2 ni.. huhu.. yana.. ati aku tgh retak pecah berkecai n mcm2 lg.. heh~

~*miss yana*~ said...

dr luppy..dah lame ke?laa ape la..br terhegeh2 abis bc..haah die cam cerpen je..so cepat je la abs sbb pendek..xpenah jmpe ea org2 tu? huhumaybe die tukar nama xpon die amik orang zaman die blaja sana dulu2..skang suma org tu da xde kat dunia ni..(eheh pndai2 je asumtion sdiri) ape pon cte ni mmg best n sedih..klu die wat happy ending pon best..sad ending pon best..tp klu ble nk happy ending..tp bile sad ending lagi bg pengajaran..hmm kesimpulannya..ape2 je ah!

nisa'..haah...cte ni agak la sedih..knapa cam parah je.ape prob ko? amacam convofair?ak br balik dr kulim smlm..erm ape2 buzz aku ea..cutiku dah nk habis...