Tuesday, 9 September 2008

malam seni sirih

salam..

sebenarnya, aku tengah review bab restorative resin. hari ini ada discussion untuk topic ni.

tiba-tiba satu peristiwa berputar kat minda

masa tu aku jadi ajk protokol untuk malam seni sirih (bukan nama sebenar). ketua ajk protokol (bukan nama biro sebenar) ialah aiman '04 (bukan nama dan thn sebenar)

Malam seni sirih (bukan nama sebenar), merupakan satu majlis seni yang ada persembahan kebudayaan di Malaysia dan minang di indonesia..dan tunjuk yang kita ni serumpun.

oklah..malam reheasal tu, aku rasa ketua aku ni cam emo sikit, masa tu dah nak tengah malam. nak suruh aku sebagai anak buahnya, dan yang lain balik la dulu sebab dah lewat..aku pun tak tahu apa dalam fikiran dia. dia kata kat aku "liyana, balik" aku tak dengar..sebab ketika itu persembahan tarian india. so muzik teramatlah kuat..aku cam "hah?"

dia pun tinggikan sore die kata "balik!!" terkejutla gak aku..sebab tetiba dia jadi cam garang..tak tahulah ape pasal aku cam sensitif time tu. rasa dia ni cam garang..sebelum ni pun die just cam dingin dan senyap...then bila dia cakap ngan suara tinggi aku terasa lain macam...aku pun duk atas bas..aku cam dah sedih..cerita kat cik Tiqah...tapi kan........aku tak sedar yang aiman '04 tu ade kat seat belakang....bukan exactly belakang aku but belakang tapi selang beberapa seat..masa tu bas tak ramai orang..so senang dengar butir bcara aku..i mean orang duk paling belakang pon boleh dgr kami borak...hmmm..enough said..aku rasa tah pape aku nih!!!! mesti dia terasa diumpat......

pastu ada lagi...time tengok orang practice persembahan...kak seha (bukan nama sebenar) sakit...so aku cam urutla belakang dia..duduk sebelah die..pastu cakap "janganla akak sakit sampai esok...kang tak pasal-pasal saya kena ganti akak jadi dayang" watak kak seha time tu dayang. aku kan lepas cakap tu, aku terasa lain macam..sebab tu bukan ayat aku!!! ape pasal tah ayat-ayat yang pelik-pelik je la aku cakap..bagi aku..tu kan statement cam perasan..dan aku jarang cakap camtu...kenapa...kenapa...balik tu... bila aku terfikir aku terasa amat malu dengan diri sendiri...

mungkin rasa cam tak de apa sangat....but bila teringat buat aku rasa aku ni tah apa2..ish...

kesimpulannya, jagalah tutur kata lebih-lebih lagi itu bukan apa yang kita maksudkan tapi orang yang dengar akan tafsir lainpastu lebih diam daripada cakap menda-menda yang tak berfaedahfikir sebelum cakap!kalau sedih atau terasa, senyap je...tengok kiri kanan sebelum cakap ape-ape...

lepas malam seni sirih tu...aku selalu ingatkan diri...tapi still la rasa cm..kan best kalau tu mimpi je... (tak baiklah pk camni...hmm atleast aku belajar something)

apa pon..ak rasa..ini merupakan kenangan terburuk in charge dalam satu event..

2 komen disini:

nur_amalina said...

macam2 la ko ni yana, hmm btw mmg betol pun before kite nak cakap2 tu mmg kene pndg kiri kanan kalo bole atas ngan bawah skali, but kalo rase mende yg kite nak cakap tu lebih bnyk menimbulkan prob better senyap je la kan hmm ape pun gambateh!!!! tuk second year ko, aku pun dah mule rase cuak ni blaja makin susah huhu~

~*miss yana*~ said...

semoga berjaya!~ yela..aku kan selalu cam melatah.. i mean cam main buat je tanpa sempat nk pk..ape la..tp skang aku lagi suka senyap je..mksdnya..xcakap ape2..baru aku prasan bila senyap buat kita berfikir...