Saturday, 3 October 2009

tahun ketiga sangat tak best

maksud busy. tak boleh update belog dengan ayat yang panjang lebar. tak boleh cek facebook selalu. tak boleh reply email munayana. tak boleh beriadah bermain badminton dengan geng grasella. tak boleh tidur awal. tak boleh keluar rumah kecuali BETUL-BETUL penting. tak boleh tengok nur kasih. tak boleh tak boleh tak boleh.

isnin present infection oral disease. ada paper kena buat. lab lab lab. gigi dah cari semua tapi ada yang kena reject sebab itu sebenarnya third molar. tinggal satu gigi lagi nak kena cari. 26= gigi maxillary first molar sebelah kiri. kubur siapa nak kena gali.

maxillary first molar ada empat cusp satu cusp of carabelli (COC). third molar pula pelbagai bentuknya. nampak macam COC terus ingat itu 1st molar. nak bezakan kanan dan kiri tengok bahagian mesial distal dan struktur serta bilangan akar. nak bezakan maxillar dan mandible. tengok bilangan akar, bentuk crown dan cusp. dental anatomy belajar masa tahun pertama. tapi sekarang kena rujuk buku balik sebab dah lupa!

tak sangka tahun ketiga semacam ini gayanya. ada masa rasa macam tak layak belajar dental. rasa macam sangat tak pandai sebab sangat-sangat banyak kena belajar dan kena tangkas cepat dan berbakat. rasa macam dah habis limit. masa discussion tentang gingivitis, periodontitis, dan infeksi lain macam pesakit HIV atau LGE, mudah terkena penyakit oral kan. kena belajar apa penyakit-penyakit itu. lepas itu siapa tak jaga dan gosok gigi dengan betul, nanti dapat caries, lepas itu boleh jadi penyakit lebih parah jika tak cuba nak ubati. jangan ingat gigi berlubang itu saja-saja je eh. boleh kena infesi sampai tulang. pulpitis, periapical disease? hah siapa nak jawab? test hari khamis!!!

memang serius rasa macam banyaknya ilmu yang aku ini tak tahu! rasa macam nak tukar course. masakan. T___T

***

gempa yang berlaku di padang sangat menakutkan. ibu bunda ayu pernah kata, dekat-dekat sini pun ada gunung berapi tak aktif tapi belum mati. apa pun yang berlaku itu atas kuasa Allah. pasti ada hikmahnya. kita ini manusia, janganlah nak sombong sangat.

membaca ini [klik] buat saya tak tahu nak cakap apa. haih dunia.

baca status ini buat saya tersenyum :

Nadeya Atena yOsh! kuar beriadah wif grasela's geng coz my own housemates sume x layan saye..huhu..diba ngah tdo sbb demam..amal ngan yana ngah bz siapkn dsp4..fatinfar yg x blk2 dr pg wat ospek maksimal..izza gi open house raye..fatin nad n nazee hilang gi bndung wif pacar msg2.. ~mode:out~


p/s: baru lepas siapkan kertas kerja. hehe. bahan presentation belum siap lagi ini. dan baca untuk persediaan orang tanya soalan juga belum buat.

p/s2: balqis, kerja biro sukan.. err.. nanti aku cuba siapkan

p/s3: sama2 hatim! :)

p/s4: post ini nampak panjang sebab tulisan besar. :p

13 komen disini:

hatim a.r said...

kau ni yana baik sangat laa.tgk aku dah blank x tau nak balas ape wuwuwuuu

~*puding caramel*~ said...

hatim: alahai..takyah balas ape2..kecik je tu haha

cactus biru said...

seramla bila part kubur siapa nak kena gali tu.hoho

yosh! fighting! =)

~*puding caramel*~ said...

cactus: (-_-)" heh..nak taknak..ceyh~
fighting utuk has jugak!!!

munnamu yg anggun said...

salam yana... T__T sangat terharu ade nama me dlm ur post hahaha... not a big deal... saya faham keadaan kamu dn sya sndiri sudah bz smpai hidung dh hum (ade ke trm tu? ntah..)
saya doakan kesejahteraan kamu... smoga sntisa dlm lindungn rahmat, ksih, redha serta perhatianNYA... amin...
btw, (2:214)+ (2:155) + (2:153)
missing u :)

~*puding caramel*~ said...

muna: wsalam..terharu ke? klu camtu kena letak lagi la nih..thanks for understanding...ingatkan da jauh hati..dah xde mail. haha

TQ tQ TQ untuk peringatan itu...may ALLah bless u...
:-*

lukpi said...

yeay! taun 3 gak..
tp sperti biasa..
sesusah manepn blaja..
ttp akan ade msa tuk blog cik yana
wahaha bole pcaya ke ni

Iliana said...

huhu...semakin mencabar...semoga terus tabah ya ^^V

~*puding caramel*~ said...

lukpi:tahniah naik tahun 3 gak!
tak pecaya takpe. haha

~*puding caramel*~ said...

iliana: terima kasih ;)kamu juga!

BaLQisRiZa said...

eh yana..utk biro sukan tu dh settle dh sumenyee...
dont worry okeyh.. i understand ur situation...

~*puding caramel*~ said...

balqis: sangat2 hargai. ketua yang paling goes to balqis. heh arigatao!! m(-_-)m

fauziah said...

amik dentistry ka? dh tahun 3 ek.. biasalah tu sgt2 busy. naik final year lg la busy..huhu. akak skrg dh terumbang ambing..huhu. gudlark ye. dental hot to go. jgn putus asa.