Wednesday, 18 November 2009

ini normalkah?

kalau anda rasa sifat dan situasi ini seperti psycho. silakanlah.

saya punya satu sifat yang cepat menggelabah. kadang-kadang boleh jadi kritikal juga. saya tak pasti apa puncanya. mungkin saya suka berfikir sesuatu perkara dengan begitu mendalam agaknya. atau saya cepat bimbang. anxiety disorder? eh, tak kot. tak.

jadinya, kalau ada satu program yang ada persembahan. jangan bagi saya tugas jaga lampu atau ajk bunyi. habislah persembahan.

contohnya, ini contoh. saya tulis sesuatu di wall facebook sahabat baik saya. selepas beberapa lama saya rasa seperti dah segan walaupun bukan ada apa pun. saya rasa macam saya jiwang. saya rasa macam saya entah apa-apa.

ini normalkah?

adalah satu situasi, pada suatu hari, masa itu baru balik dari beli jus dan fotostat nota. lepas itu singgah di kedai runcit pakcik kiut (memang kami panggil pakcik ini kiut. tak tahulah kenapa) kawan saya masuk kedalam kedai. sebab dia nak beli sesuatu. saya tunggu di luar sebab kedai itu agak sempit kalau semua orang masuk. sedang saya tunggu sambil pegang jus. tiba-tiba datang seorang berkaca mata saya namakan.. hmm.... yuyu. okay. yuyu. yuyu pun tunggu di sebelah saya sebab tak muat nak masuk.

tunggu lama punya lama. tiba-tiba ada satu perasaan inferiority spontan. self esteem merudum jatuh tak tahu kenapa. suasana macam lengang. suara orang dalam kedai saja sayup-sayup kedengaran. jadi, dari luar kedai, keadaan lengang. timbul satu atmosfera yang buat saya rasa tertekan. entah kenapa. mula bermonolog dalaman:

hmm... nak buat apa balik ni. siapkan kerjalah.

haih bilik tak kemas lagi. ada ke masa ni. kerja banyak. (start gelabah dengan kerja)

eh, kedai pakcik kiut ni boleh tahan banyak barang dia. *distracted* (sambil letak buku dan kertas fotostat kat bangku depan kedai sambil tertoleh di tepi)

ehh pesal dia ni pandang-pandang plak nih. pegilah tempat lain. tunggu dekat sini plak.

entah-entah dia pandang selipar pink striking tak kena langsung dengan baju. tak pon sweater geli. argh~ ahhah! tudung ni terbakar kat tepi ini.

ehh tak2. mesti dia ingat budak nerd mana lah yang berdiri depan kedai ini. lepas itu bawak barang penuh tangan kiri kanan.

ehh kenapa pakai spek grunge ini. alahai~ seluar koyak dekat lutut. memang sah! dah lah pakai seluar tidur.

eh, bukan lah! bukan! alamak entah entah dia tengok stoking.

ahhah!! entah-entah stoking koyak. segan gila kalau stoking koyak. habislah jatuh reputasi. asbestos. spiritus. kuvet besi hitam! argh~


perasaan tegang. dah tak selesa dengan diri sendiri.

tetiba...

pekkk!!!
(bunyi bekas air jatuh)

jus dua-dua terjatuh, tumpah. satu jus mangga satu lagi jus oren. housemate kirim pula. tercuak-cuak tak tahu nak buat apa. berderau darah naik ke muka. panas je rasa. sambil angkat plastik yang jatuh dengan jus tumpah. sekarang, bukan yuyu saja. malah semua yang ada kat kedai dah pandang. minta maaf pada pakcik kiut sebab kotorkan depan kedainya. tak pasal-pasal pula.

kan dah.. lagi malu dari stoking koyak. atau seluar koyak.

tak tahulah situasi seperti ini sering di alami oleh semua orang atau tak. biasanya ini monolog saja. adakala saya boleh sembunyikan apa yang tersirat dalam fikiran. tapi adakala tak. kadang-kadang orang tak perasan. kadang-kadang orang perasan. tapi..tapi..tapi..entah-entah saya psycho!

err...ini normal kah?

p.s: saya bukan saya sebenar.

15 komen disini:

Tirana said...

Mungkin situasi ini timbul sebab kita sangka yang bukan-bukan...Prasangka kat diri sendiri..prasangka kat orang lain..hasilnya jadi gelabah... InsyaAllah kalau kita fikir yang positif tentang diri sendiri dan juga orang lain, perasaan gelabah tu akan berkurangan.

~*puding caramel*~ said...

terima kasih kak tirana! saya rasa saya belum cukup bersangka baik dengan diri sendiri agaknya.

hanafijaafar said...

get help.

~*puding caramel*~ said...

:S will do. thanks.

psychomaestro said...

salam yana :D
hm rasanya laa, its just a prob self esteem, bukan sal tkde self esteem, but just a bit lacking...
try 2 be more confident, positive, happy-go-lucky (meaning tkyah pikir sgt tentang menda2 persekitaran...)
hehe n salam perkenalan (kt blogspot ni laa :)
n rajin2 senyum, sal bleh menaikkn self esteem gak (psychologically) try it hehe (^^)V

~*puding caramel*~ said...

wsalam.
heh tak cukup senyum lagi ke ? kan aku selalu senyum n tegur ko kalau selisih.
btw. thanks!!! ^___^ maybe belum cukup lagi lah kot. sebab org kate sombong/garang.
heh selamat berkenalan (kat blogspot) :)

Iliana said...

hehe..kalau saya, saya buat macam tak wujud je makhluk tu..tapi, kalau dia yang dah ada di situ dulu, saya akan duduk jauh nun di sana..psyco?? ermm ye ke? tak kot..huhu~

jueann^^ said...

yana..
nnti ak prescribe kn ubat..nk? nk?

haha

[neighboursblhbilikygcomelagisopan]

~*puding caramel*~ said...

kak iliana: wah, lega rasanya. ada juga orang yang punya situasi yang sama. hehe

~*puding caramel*~ said...

jueann: kalau ubat tu xde contraindication yang berbahaya ...

ehh perlu ubat ke? bukan normal je ke? argh~

ehh dah lama xnampak. hehe~

Nooreena said...

yana.. yana.. hihi.. comel! :)

~*puding caramel*~ said...

hepp kak erin..dah segan plak ngan post ini. haih~ xcomellah..

Balqis Riza said...

cm tak normal je..huhu..
ko pk byk sgt kot..
adeyh..hehehe

takpe la..at least u still have ur innocence

~*puding caramel*~ said...

balqis: yeke weh? ttbe aku cuak a plak. :s

Anonymous said...

saya bace entri2 awak dr yg latest sehingga entri ini dan rasa nak teruskn bace yg previous2 slps ni.

xtau knape bile sy bace tulisan awk seolah diri sy yg mengalaminya. sy rase mcm awk adelah sy. mgkn sikap awk yg ditonjolkn dlm tulisan2 di sini ade persamaan dgn saye.

sangat same.

sy klik kat mane tah..jumpe blog ni:)